Kışın Görülen Cilt Kuruluğuna Ne iyi Gelir?

Kışın Görülen Cilt Kuruluğuna Ne iyi Gelir?

KIŞIN GÖRÜLEN CİLT KURULUĞUNA NE İYİ GELİR?

Özellikle kışın daha çok görülen deri kuruluğu, soğuk hava ve rüzgârın etkisiyle cildi yıpratır ve ciltte kuruluk meydana gelir. Vücudun nem kaybetmesiyle meydana gelen deri kuruluğu, birçok organımızda oluşabilir. Soğuk hava ve nem kaybı el kuruluğu, yüz kuruluğu ve bacaklarda kuruluk meydana getirebilir. Peki, ciltte kuruluk, kızarıklık ve kaşıntı oluşturan bu duruma ne iyi gelir?

Cilt Kuruluğu Neden Olur?

Derinin normal görevlerini yerine getirmesi ve bir organ olarak düzgün işleyebilmesi için sağlıklı olması gerekir. Cildin kuruması da bu sağlığı kaybetmesine sebebiyet verebilir. Cilt tipiniz ne olursa olsun ciltte kuruluk rastlanabilir. Çoğunlukla el kuruluğu, yüz kuruluğu ve bacaklarda kuruluk meydana gelir. Soğuk havalar, uzun süre sıcak duşta kalmak, çok sıcak havada yaşamak, çok sık el yıkamak ve yaşlılığa bağlı gibi sebepler cilt kuruluğu belirtileri için zemin hazırlarlar.

Bazı deri hastalıkları da cilt kuruluğu oluşturabilir. Kontakt dermatit, Seboreik dermatit, Atopik dermatit veya sedef hastalıkları da el kuruluğu ya da yüz kuruluğu neden olur sorularına cevap oluşturabilecek hastalıklardandır.

Cilt Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

Deri kuruluğu belirtileri arasında çatlamış veya pürüzlü bir cilt, kaşıntı, pembe veya kırmızı lezyonlar ya da pul pul olmuş deri de yer alır. Bu belirtilere rastlıyorsanız cildinizde kuruluk olabilir. Normalde cildin pürüzsüz bir yapıya sahip olması için ister yağlı ister kuru bir cildiniz olsun neme ihtiyacı vardır. Yaşlanmaya bağlı olarak ciltte nem azalabilir. Yaşlanmış olan cilt yağ ve nem kaybına uğradığı için pürüzlü ve kuru bir yapıya bürünür ve durumu aşırı cilt kuruluğuna kadar götürebilir.

Aşırı cilt kuruluğu ise yaşlanmaya bağlı olduğu kadar alışkanlıklara da bağlıdır. Aşırı sıcak su ile duş almak, çok sık banyo yapmak, cildi fazlasıyla ovarak temizlemek, susuz kalmak veya uzun süre güneşe maruz kalmak da aşırı cilt kuruluğu durumunu tetikler. Ayrıca A, C ve D vitamini eksikliği de cildin kuruması durumlarına yol açabilir. Bu durumda cilt kuruluğuna ne iyi gelir diyorsanız, çözümlere geçelim.

Cilt Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

El kuruluğu neden olur, yüz kuruluğu neden olur ya da cilt kuruluğu belirtileri nelerdir gibi birçok soruyu cevaplandırmanın ardından sıra cilt kuruluğuna ne iyi gelir, sorusunu cevaplamaya geldi. Aslında buraya kadar anlatılanlarda cevapları sizler de görebilirsiniz. Ancak bir kez daha madde madde yazmakta fayda var:

  • Bol bol su için.
  • Mümkün olduğunda A, C ve D vitaminli besinler tüketin, gerekirse takviye alın.
  • Çok sıcak su ile duş almamaya özen gösterin.
  • Güneşe çok maruz kalmayın, dışarı çıkacaksanız da mutlaka nemlendirici kullanın.
  • Cildinizi her duş sonrasında mutlaka nemlendirin.
  • Ellerinizi yıkadıktan sonra da el kuruluğunu engellemek için nemlendirici kullanın.
  • Soğuk havalarda eldiven ve atkı kullanarak cildinizi soğuktan koruyun.
  • Kıyafetlerinizi özellikle pamuklu tercih edin.
  • Cildiniz kurudukça nemlendirici kullanabilirsiniz.
  • Günaşırı duş alarak, duşta çok uzun kalmayın.
  • Taze besinler tüketmeye özen gösterin.
  • Cildinizin daha fazla kurumasına sebep olacak temizlik ürünleri kullanmayın, onun yerine nemlendirici özelliği olan hijyen ürünleri kullanabilirsiniz.
  • Ev veya ofisinizde yoğun ısıya bağlı havasızlığı ve de kuruluğu gidermek için önlemler alın.
  • Aleo Vera veya Hindistan cevizi yağı cildinize iyi gelir, bunları kullanabilirsiniz.
  • Cildinizi kaşımamaya özen gösterin

İşte bunlar cilt kuruluğu durumuna iyi gelebilecek birkaç çözüm önerisi. Ancak burada önemli olan bir durum var. O da cilt kuruluğu belirtileri sizde mevcutsa dermatloğa da başvurabilmenizdir. Doğal olarak alabileceğiniz önlemler yukarıda sıralanmış olsa da deri kuruluğu rahatsızlıklarından birisine de sahip olabilirsiniz. Bir uzmandan da yardım alabileceğinizi unutmayın.

Cilt kuruluğu önemli bir rahatsızlık olmasa da birçok kişi için rahatsız eden bir boyutta olabiliyor. Ancak yine de cilt kuruluğu ile baş edemiyor ve yardım ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir doktora başvuruda bulunmanızı tavsiye edebiliriz.

 

Umuyoruz ki bu yazı cilt kuruluğu belirtilerini kavramanızda, cilt kuruluğuna ne iyi gelir sorusuna cevap bulduğunuz ve aşırı cilt kuruluğu gibi bir durumla nasıl başa çıkacağınızda yol gösterici olur. Daha sağlıklı günleri hep birlikte kucaklamak dileğiyle. Sağlık ile kalın.

 

Etiketler: öneri
Mart 10, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR